Warsztaty rozpoczęte
2 września 2014r. w ramach realizacji przez Stowarzyszenie LGD Wrota Wielkopolski oraz Stowarzyszenie Ostrzeszowska LGD projektu współpracy „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” rozpoczął się cykl warsztatów kuchni regionalnej, warsztatów wędliniarskich, warsztatów serowarskich oraz warsztatów rękodzieła
Pierwsze z warsztatów kuchni regionalnej na terenie LGD Wrota Wielkopolski odbyły się w gminie Łęka Opatowska w budynku starej szkoły podstawowej tzw. Rządcówki, wyremontowanej ze środków PROW na lata 2007-2013. Program warsztatów to połączenie zajęć teoretycznych i praktycznych oraz degustacji przygotowanych potraw przez uczestniczki. Warsztaty przeprowadzili wybrani w ramach zapytania ofertowego kucharze z firmy Folwark Ustronie: Maciej Barton oraz Paweł Powroźnik.
Panowie przeprowadzili warsztaty i pokaz przygotowania staropolskiej polewki, pyry z gzikiem, torcika wielkopolskiego, jajka faszerowanego, karkówki w marynacie, schabu w orzechówce, filetu w buraczkach, golonki w torciku, przekąski ze śledzika ze śliwką wędzoną, pęczaku z serem smażonym. Uczestniczki warsztatów zanotowały tajniki przygotowywania wszystkich potraw. Przyrządzone w ramach warsztatów potrawy były ze smakiem degustowane.
Dodaj link do:
Redakcja portalu Kepnianie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.