Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek…
W dniach 24 i 25 czerwca odbyły się zorganizowane po raz drugi szkolenia pn. „Zachęta do sztuki nalewek”. W szkoleniach wzięły udział dwie 15 osobowe grupy uczestników. Szkolenia przeprowadził Mistrz Polski nalewek Hieronim Błażejak, który w programie przedstawił historię nalewkarstwa w Polsce oraz opowiedział w jaki sposób w jego życiu rozpoczęła się przygoda z nalewkami. Uczestnicy szkolenia poznawali przepisy na wykonanie nalewek z przeróżnych kwiatów i owoców, każdy mógł podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z domowym wyrobem nalewek. Szkolenie obejmowało również zajęcia praktyczne z wyrobu czterech nalewek. Dla osób, które dopiero rozpoczęły swoją przygodę ze sztuką robienia nalewek, szkolenie było prawdziwą zachętą i dobrą praktyką do rozwijania swojej pasji. Sztuka przyrządzania tych doskonałych trunków wraca dzisiaj do łask. To bardzo dobrze, bo nalewki dojrzewające w domowych spiżarniach to prawdziwe przysmaki i z pewnością nie ma nic lepszego do deseru i kawy niż kieliszek domowej nalewki. Poza tym można zaskoczyć gości czymś oryginalnym, niepowtarzalnym.
www.wrota.info.pl
Redakcja portalu Kepnianie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.